Brood op de plank

Ik begon met heel veel energie aan mijn ondernemerschap eind 2017 niet wetende of het meteen genoeg brood op de plank zou brengen. En dat was best spannend kan ik je zeggen. Gelukkig heb ik zowel in 2018 en in het eerste kwartaal van 2019 genoeg en lekker brood kunnen eten 🙂 en daar ben ik natuurlijk best een beetje trots op. De opdrachten zijn leuk, afwisselend en ik heb vooral veel geleerd van het eerste 1,5 jaar ondernemen en het plannen…! Want er liepen op een gegeven moment aardig wat opdrachten door elkaar en dan zijn focus en structuur je beste vrienden.

Een grote valkuil voor mij

Een grote valkuil voor mij als beginnend zelfstandig ondernemer was wel dat ik in het begin tegen alles ‘JA’ zei en te weinig tot geen aandacht schonk aan het echt neerzetten van mijn eigen onderneming, het werken aan mijn eigen bedrijf. Er is namelijk een groot verschil tussen jezelf inzetten voor opdrachtgevers als freelancer en het werk voor ze uitvoeren en echt jezelf als zelfstandig ondernemer profileren met een bepaald aanbod, product of dienst. Dat zijn echt twee verschillende werelden.

Ik koos eerst vooral voor het werken in opdracht van, ik zag dat ook wel een beetje als een uitstroom van alle jaren dat ik voor werkgevers heb mogen werken. En het gaf ook wel een bepaalde rust om te starten met een paar langdurige opdrachten als marketing projectmanager.

Toch begon dat op een gegeven moment aan mij te knagen. Ik was dienstbaar en werkte hard voor mijn opdrachtgevers maar gaf mezelf als ondernemer bijna geen aandacht meer. Ik werkte dus vooral in mijn onderneming en zeker niet aan en vergat mezelf een beetje. Die ervaring is goed om mee te maken en heeft mij juist ook weer aan het denken gezet. Natuurlijk had het meteen anders gekund door bijvoorbeeld mijn doelen scherper te formuleren, meer reflectie momenten in te plannen, blijven doorvoelen of wat ik deed goed voelde voor mezelf. Want er was natuurlijk een reden waarom ik koos voor het zelfstandig ondernemerschap.

Conclusie: vaker reflecteren op wat je aan het doen bent zou voor iedereen goed zijn of je nou zelfstandig ondernemer bent of voor een werkgever werkt. Je kan pas echt weten of het goed met je gaat of dat je doet wat je graag wilt als je er even bij stil durft te staan en jezelf kritische vragen stelt. De antwoorden hoeven niet perfect te zijn en laten misschien even op zich wachten maar het zorgt er wel voor dat je dichter bij jezelf durft te blijven en dat kan alleen maar in je voordeel werken.

Elke week reflecteren

Stel je zou elke week, al is het maar een half uur tot een uurtje een moment van reflectie in kunnen plannen wat zou er dan allemaal kunnen gebeuren?

Als je dit doet gaat het op een gegeven moment voelen als iets om naar uit te kijken. Even je eigen moment pakken waarin je mag creëren, alles mag denken, opschrijven, visualiseren en vooral ook reflecteren op wat er zich de afgelopen dagen, week of maand heeft afgespeeld.

Wat het je brengt?
Meer focus, rust, overzicht, structuur, helderheid en ga zo maar door. Je mag jezelf op zo’n moment echt kritische vragen stellen en vooral ook even stilstaan bij wat je erbij voelt. Lukt dit niet alleen of weet je niet welke vragen je jezelf dan kan stellen, dan kan je daar altijd een sparringpartner of coach voor inschakelen.

Heb jij het vergelijkeritus virus te pakken?

Mijn tip voor iedereen of je nou werknemer, startende ondernemer bent of al een tijdje mee loopt in de wereld van ondernemen: laat je niet afleiden door wat anderen con-collega’s doen, wat ze zeggen, waar je denkt dat ze misschien beter in zijn dan jij! Ik noem dat het vergelijkeritus virus van deze tijd.

Ook dat is een grote valkuil. Het is natuurlijk makkelijk om in deze tijd overprikkeld te raken door al het aanbod om ons heen op social media. Ik denk dat social media, waar ik overigens zelf ook deels voor kies, ervoor zorgt dat we continue in twijfel worden gebracht over of we het wel goed genoeg doen, of de ander niet beter is, of als die het zo doet moet ik het ook zo doen. Het kan zelfs een gevoel van angst geven omdat je denkt dat als je niet meedoet je misschien niet zo succesvol kan worden als de ander en dat jij dan faalt of dat jij dan net te laat bent. Het doet mij ook denken aan het FOMO effect. Misschien klinkt dit je wel bekend in de oren. Fear Of Missing Out = de angst om iets belangrijks, leuks of nieuws te missen. Als ondernemer kan het bijvoorbeeld ook resulteren in de angst dat als je niet voldoende aanwezig bent op social media dat je dan je leuke opdrachten mist, of dat jouw doelgroep je niet kan vinden of dat je concurrentie je voor is. Het is het gevoel dat je er continue bovenop moet zitten omdat je bang bent dat je anders iets mist. Ik wil hiermee overigens niet zeggen dat social media niet voor je kan werken, ik heb zelf ook social accounts. Ik wil je er alleen bewust van maken dat je jezelf in bescherming mag nemen om niet overprikkeld te raken door alles wat je langs ziet komen en te zien wat anderen doen.

Herkenbaar? Gelukkig ben je dan niet de enige. Zelf vind ik social media soms best heftig en ik voel daarom ook steeds vaker de behoefte om er minder tijd aan te willen besteden zowel privé als zakelijk. De overprikkeling is voor mij niet goed en ik denk overigens voor niemand goed. Gelukkig is er altijd een mogelijkheid om het anders te doen of om er anders mee om te gaan. Ik kies daar nu zelf bewuster voor en plan mijn momenten online per dag in.

Mijn eerste tip aan jou!

Plan bijvoorbeeld je schermtijd op social media voor die dag in. Wanneer ga je echt even van de radar of in ieder geval even offline. En op welk moment van de dag post je zelf iets of wil je even lekker scrollen door alle content. Je zal merken dat als je hier bewuster mee omgaat je steeds minder de behoefte voelt om de hele dag je social media kanalen te checken. je leert jezelf een nieuwe gewoonte aan. Natuurlijk zal dit niet meteen werken. Om namelijk een nieuwe gewoonte aan te leren heb je ongeveer 21 dagen nodig voordat een oud mentaal plaatje oplost om plaats te kunnen maken voor een nieuw plaatje. Dus heb geduld maar je gaat je er zeker beter door voelen. Beeld je eens in wat je zou kunnen doen, creëren met alle tijd die overblijft als je minder tijd op social media zou besteden?

Mijn tweede tip!

Ga op een dag minimaal een keer lekker naar buiten, wandelen, geef je brein weer zuurstof maar ook ruimte om daarna weer met nieuwe energie en focus aan je onderneming of plannen te kunnen werken. Verval niet in het zinloos scrollen als je even vastloopt wat voor jou misschien verlammend kan werken. Nee kies dan juist even voor de buitenlucht, het werkt echt, believe me!

Mijn derde tip!

Plan ademruimte in, minimaal drie keer per dag. Geef jezelf 3-5 minuten de tijd om even naar binnen te keren. Dit kan op elke plek waar je bent. Of je nou achter je bureau zit of buiten loopt, op kantoor, op het toilet :-). Het kan allemaal!
Ga even terug naar jezelf, adem goed door naar je buik en geef dat even de aandacht. Daarna voel je je weer meer gefocust en rustig. Ik ben benieuwd wat het jou brengt als je dit een paar keer per dag doet.

Mijn reflectie! Mijn eigen brein was de laatste periode namelijk een snelkookpan

Mijn brein was de afgelopen maand een soort snelkookpan waarin ik al mijn ideeën, gedachten en ervaringen heb gegooid. Het voelde als een grote chaos en middenin die chaos ontstond er een nieuw idee voor mezelf. Met mijn eigen dienst en met mijn eigen aanbod voor ambitieuze vrouwen en vrouwelijke ondernemers.
En daar was ook het moment dat ik mijn tweede label wilde lanceren. En die staat nu, binnen een kleine maand. Ik coach met mijn eigen label Nathalie Wethmar ambitieuze vrouwen en vrouwelijke ondernemers naar focus, structuur, strategie en succes.

Naast Organisatiekracht staat nu ook Nathalie Wethmar.nl online en ben ik begonnen met ambitieuze vrouwen te coachen. En ja de eerste vrouwen zijn gestart. Ik vind het werkelijk geweldig om te doen. De combinatie van mijn marketing kennis in combinatie met het coachen..
I love it!

Door mijn reflectie momenten heb ik weer nieuwe focus en aandacht voor het aanbod waar ik happy van word. Het heeft mij gebracht tot waar ik nu ben. Het pad voelt goed, sterk, fijn, spannend en tegelijk ook vertrouwd. Het verschil maken voor een ander door met mijn manier van coachen een ambitieuze vrouw of ondernemer te helpen is heel erg waardevol. Ik ben hier zeer dankbaar voor.

Dus nog even een shout out naar jou als je dit leest! Plan nu je eerste reflectie moment in en ga echt even na waar je nu staat? Waar wil je naar toe? En wat heb je daarvoor nodig? Kan je dit alleen of mag je af en toe ook best weleens om hulp vragen?

En blijf dichtbij jezelf, vertrouw daarop en ben wie je bent, jij bent namelijk jij, uniek!
Mensen maken een connectie met jou en willen werken met jou als expert. Is je boodschap helder? Welke oplossing draag jij aan voor hun probleem? Voelt het goed, ga er dan gewoon lekker voor en blijf reflecteren.

Mocht je nou denken. Ik zou weleens met je willen sparren, ik bied elke maand een aantal gratis focus gesprekken aan van 45 minuten. Je kan je daarvoor aanmelden. Stuur dan een mail naar hallo@nathaliewethmar.nl, dan hebben we contact.

Liefs,

Nathalie-coach-ondernemende vouwen-midden nederland- het Gooi