Wanneer kies jij voor een coach?

Hoe zou het zijn als we niet alleen maar voor een sparringpartner of coach kiezen op het moment dat we al vastlopen en voelen dat we hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld op het moment dat je veel stress ervaart, richting een burn-out gaat of gewoon niet lekker in je vel zit en je geen energie meer hebt. Veel mensen, niet iedereen maar wat mij betreft nog te weinig mensen zien coaching als een preventieve manier om stress, weinig energie, chaos of een negatieve mindset te voorkomen. Maar denken alleen aan een coach als het al zo ver is. Het voelt dan als noodzakelijk. Misschien is dat ook nodig voor jou om dan pas in actie te komen maar ik bekijk het graag ook van een andere mogelijke kant.

Stel je nou eens voor dat je een sparringpartner of coach preventief zou kunnen inzetten?

Ik zie het leven als een grote persoonlijke leuke ontwikkeling met ups & downs en het zelfstandig ondernemerschap net zo hard. Stel je nou eens voor dat je een sparringpartner of coach preventief zou kunnen inzetten? Dus niet alleen als je al stress hebt of als je al in de chaos zit. Maar dat je een samenwerking aan kan gaan voor een aantal keer per jaar of misschien wel veel vaker. En dat die coach voor jou dan jouw inspirator en motivator is die er altijd is en je op scherp zet wanneer je daarom vraagt. Je kritische vragen stelt en ook eventueel terug fluit als het voor jou nodig is. Je kan helpen met tips maar vooral jou elke keer weer kan laten ervaren hoeveel potentie er in je zit om vanuit daar te kunnen leven en te kunnen ondernemen en groeien in dat wat jou gelukkig maakt. Voel eens wat dat voor jou zou kunnen betekenen?

Het fenomeen alles zelf willen doen, herken jij dat ook?

Ik wel. Ik dacht altijd, dat zoek ik zelf wel even uit, nee die hulp is lief van je maar ik doe het zelf wel, dat kan ik wel hoor, geen hulp nodig! Ik moet dit zelf ondervinden en uitvinden.

Natuurlijk komt dat ergens vandaag en dat is een geconditioneerd patroon wat in mij zit.
Maar op een gegeven moment was ik dat zat en begon ik mij open te stellen voor hulp van anderen.
Dat bracht mij zoveel meer zelfkennis. Ik durfde mijzelf meer open en kwetsbaar op te stellen. En ik kreeg daar zoveel voor terug.

Ik kies er daarom voor nu niet alles alleen te doen, ik ga een paar keer per jaar naar een coach. Iemand die mij de kritische vragen stelt, die mij helpt om in te zien hoe ik ervoor kan zorgen dat ik in balans blijf ondanks een vol leven als zelfstandig ondernemer met een gezin waar ik graag aandacht en liefde aan wil geven.

Waarom ik dit zo graag wil delen?

Niet omdat ik vandaag extra aanvragen wil binnen halen voor mijn coach aanbod. Dit wil ik delen om jou er bewust van te maken dat een coach inschakelen niet alleen hoeft als de hulp als noodzakelijk voelt.

Zelf coach ik ambitieuze vrouwen en ondernemers omdat ik mij goed in ze kan verplaatsen. Ik wil ze graag helpen als ze vastlopen maar juist ook als ze nog niet vastlopen, nee ik wil er juist voor ze zijn zodat ze kunnen zien hoeveel potentie er in ze zit. Ik wil ze bewust maken van de mogelijkheden om echt te leven en te ondernemen vanuit je hart. Niet omdat je wilt voldoen aan een succesvol plaatje maar omdat je voelt waar jij voor wilt gaan. Ik vind het heerlijk om een creatiepartner te kunnen zijn en ze te motiveren en enthousiasmeren. Dan is coachen vooral ook heel erg fijn en zelfs leuk, natuurlijk met ups & downs net als het leven.

Door al het aanbod van coaches niet meer kunnen kiezen?

Het zijn er de laatste tijd best veel of niet? Ik weet dat omdat ik mij natuurlijk zelf in die markt beweeg en veel con-collega’s om mij heen zie. Wat een aanbod zeg! De keuze is reuze en ik kan mij zo voorstellen dat dit voor jou als zelfstandig ondernemer of ambitieuze vrouw best lastig kiezen is. Want iedereen zegt in de basis jou te kunnen helpen. Maar wanneer weet jij nou zeker of dit ook zo is en dat het voor jou klopt. Het is dan fijn om gericht op zoek te gaan met een aantal antwoorden voor jezelf op zak. Een coach werkt namelijk ook vanuit eigen waarden en overtuigingen en die moeten echt passen bij jou wil je samen resultaat kunnen behalen. 

Stel jezelf eens de volgende vragen om te weten te komen wat jij precies zoekt in een coach?

  1. Wat is jouw coachvraag? Met welk doel wil je aan de slag en welk gewenst resultaat zie jij voor ogen?
  2. Binnen welk gebied wil je voornamelijk gecoacht worden? Is de coach zelf een expert op dat gebied? als het om een zakelijke doelstelling gaat. Dan kan je namelijk ook meteen veel uitsluiten. Dat er altijd een raakvlak mogelijk is zal tijdens het coachen duidelijk worden maar je kan wel duidelijk een gebied kiezen.
  3. Onderzoek of er een persoonlijke klik is. Een match is heel erg belangrijk voor het succes van het coachen. Wat de coach tegen jou zegt om in je beweging te zetten moet wel binnenkomen en dat werkt alleen als je voelt dat het klikt. Niet alleen de eigenschappen op papier van een coach maken dat het klikt, dit is alleen maar te ervaren als je elkaar leert kennen. Mijn tip: kies voor een coach waar je alvast een gratis kennismaking kan inplannen ofwel telefonisch of F2F.
  4. Wil je een man of vrouw als coach? Wat voelt er goed? Vrouwelijke of mannelijke energie is tijdens het coachen echt anders. Waar ben je naar op zoek?
  5. Welke werkwijze heeft je voorkeur? Wil je graag een 1 op 1 begeleiding of juist vanuit een groep werken en gecoacht worden. Wil je binnen of juist lekker buiten gecoacht worden of een online zelf programma volgen?
  6. Hoeveel tijd wil je aan het coachen besteden? Wil je in een korte tijd veel aandacht besteden aan coachen? Of ben je juist op zoek naar een langer traject verdeeld over een jaar of zoals ik in deze blog schrijf zoek je een coach die fungeert als creatie en sparringpartner waar je een langere samenwerking mee aangaat?

Mag ik je nog wat advies meegeven?

Natuurlijk zijn er nog heel veel andere vragen te bedenken en misschien heb je deze jezelf al eens afgevraagd. Laat je vooral niet misleiden door al het aanbod maar blijf ook in het kiezen voor een coach dichtbij jezelf. Een eerste indruk zegt genoeg, bel, spreek af en voel wat het met jou doet. Wil je lekker buiten gecoacht worden omdat je al genoeg binnen zit achter je bureau 😊 of ben je een enorme zelf starter dan kan een online programma juist een hele fijn keuze zijn of toch een coach waarmee je live afspreekt en op maat kijkt of zij of hij je kan coachen met jouw vraagstuk.

Ga dus niet alleen af op een mooi succesvol verhaal of een mooie foto op social media. Dat is namelijk wat je veel om je heen ziet en het kudde gedrag van iedereen kiest voor een bepaalde bekende coach of mentor of bekende goeroe is groter dan ooit. Overigens sta ik niet negatief tegenover alle mogelijkheden die ons worden aangereikt, ik heb er zelf ook veel van meegepakt. Maar ik voel de behoefte om jou er toch op te attenderen dat je je keuze het beste maakt op basis van wat er voor jou toe doet en waarvoor jij een coach zoekt en dat echt te doorvoelen.

Verdiep je in de mogelijkheden naar iemand die voor jou een motivator kan zijn, jouw inspirator om zo een leven te creëren die vooral heel erg bij jou past omdat het zo goed voelt.

Gewoon doen! Veel plezier straks met samen creëren wil ik alvast tegen je zeggen!

Liefs,

Nathalie-coach-ondernemende vouwen-midden nederland- het Gooi